1. Bestyrelsen
Valgt til bestyrelsen blev ved generalforsamlingen i 2018: Tim Jensen, Jacob Borch, Troels Hessner, Peter Baumann,Torben Zeller og Leif Andersen
Torben Zeller måtte efter kort tid meddele, at han alligevel ikke kunne afsætte tid til arbejdet, og senere på året meldte også Leif Andersen, at han måtte trække sig fra arbejdet. Suppleant Kim Christian Grubert er derfor indtrådt i bestyrelsen.
Bestyrelsen har afholdt 2 bestyrelsesmøder og haft løbende kontakt via e-mail, uformelle møder mv.
2. Aktiviteter
Det forgangne år har været det travleste i foreningens historie. Bestyrelsen har taget en række initiativer. Debatten om Tisvildelejes udvikling, og især om MIL, har taget fart og involverer flere og flere landliggere og fastboende. Vi mener, at den kritik af MiLs udvikling, vi som den første lokale forening rejste allerede i 2013, har været en væsentlig årsag hertil.
De vigtigste aktiviteter er nævnt nedenfor i nogenlunde kronologisk rækkefølge med enkelte bemærkninger tilføjet og i visse tilfælde med henvisning til bilag.
2.1. Evalueringsmøde MIL med kommunen, november 2018.
Peter Baumann deltog i mødet indkaldt af Pernille Søndergaard, Formand for Udvikling, By og Land udvalget. Vi var oprindeligt ikke inviteret, men Jacob Borch udvirkede invitation.
2.2. Læserbrev i Ugeposten.
Bestyrelsen imødegik påstande fremsat af P. Borring i et længere indlæg i Ugeposten. Borring Grundejerforeningen for Tisvilde og Omegns (GF) ønsker om en begrænsning af Musik i Lejet (MiL) og udtrykte ønske om en mere nuanceret debat. Bestyrelsens svar kan læses i bilag 1.
2.3. Forsøg på fælles indlæg i TisvildeNyt (Januar 2019) med Grundejerforeningen for Tisvilde og Omegn samt Lokalråd.
Vi, især Peter Baumann, brugte ganske lang tid på at forhandle et fælles indlæg, men i sidste ende kunne Lokalrådet ikke være med. Da indlægget efterhånden var blevet meget udvandet, trak vi os også.
2.4. Frikort til MIL til kommunalbestyrelsesmedlemmer Gribskov Kommune. Aktindsigt.
Medlemmer af kommunalbestyrelsen (og embedsmænd) i Gribskov Kommune modtager efter alt at dømme VIP-kort/frikort til Musik i Lejet. Sådanne kort repræsenterer, så vidt vi forstår, en ikke ubetydelig værdi. Da det juridisk og forvaltningsretlige korrekte i den forbindelse har været drøftet i bl.a. andre kommuner, ansøgte Peter Bauman 6 februar 2019 om aktindsigt. Han rykkede i mail af 18. februar for svar, og måtte 25. marts – da der fortsat ikke var svar – skrive til kommunaldirektøren. Langt om længe fik vi så afgørelsen: Et afslag. Klage over afslag blev afsendt og afvist af tilsynsmyndigheden. Begæring om aktindsigt kan læses i bilag 2.
2.5. Aktindsigt i tilladelserne til afholdelse af Musik i Lejet i 2019
Aktindsigt er begæret af Peter Baumann på vegne af bestyrelsen. Begæringen omfattede tilladelserne til afholdelse af Musik i Lejet i 2019 samt korrespondance og mødereferater vedrørende disse tilladelser med Musik i Lejet, andre myndigheder og interessenter.
Kommunen har givet aktindsigt den 16. juli 2019. Materialet er ikke analyseret i skrivende stund.
2.6. Møde med Skoven 9. april, 2019. Peter Baumann, Jacob Borch, og Troels Hessner
Der henvises til bilag 4 og 5.
2.7. Borgermøde om MIL 19 februar 2019 i Tisvildeleje Idrætshus.
Flere medlemmer fra bestyrelsen deltager. Peter Baumann fremlægger Tisvildelejeforeningens synspunkter (se bilag 5). Efter mødet interviewes han af TV Lorry.
2.8. Dialog-møder for MIL skeptikere
Lørdag d. 9. marts kl. 10-12 afholdtes i Idrætshuset første af nu mange møder i en gruppe af enkeltindivider, der ønskede fortsat kritisk men sober dialog om MIL. Mange fastboende, men også landliggere. Det fælles ønske var at sikre at også skeptikere blev hørt og, at der kunne nås enighed om ‘Mindre musik i Lejet’. Borch, Baumann, og Hessner har alle deltaget i møderne som engagerede enkeltpersoner (ikke som repræsentanter for vores eller andre foreninger) og arbejdet med bl.a. indsigt i MILs økonomi og i effekten for dyrevelfærd af støj m.v. fra MIL.
P.t. er der etableret en aktiv facebookgruppe og man arbejder på et fælles manifest om Tisvilde og udviklingen, herunder MIL. Se:
https://www.facebook.com/groups/2251626304903781/
NB1: Det skal bemærkes, at MILs bestyrelse på et tidspunkt i foråret meddelte, at man trak sig fra alle fremtidige dialogmøder, herunder møder hvor vi (v. Jacob Borch) samt Grundejerforeningen havde deltaget. Derimod ville MIL gerne tale med Lokalråd, benytte den spalteplads i TisvildeNyt, som man havde fået ved at blive medlem af TisvildeNyt, samt benytte Bagerbutik (ejet af borgmester m. fl.) som platform for MIL.
NB2: Det skal også bemærkes, at bestyrelsesmedlemmerne Borch og især Hessner i forbindelse med disse gruppemøder har udført et betragteligt arbejde mhp at får information om mulige konsekvenser for dyrevelfærd, natur m.v. pga støj og andre gener forbundet med MIL. Det kan nævnes, at det var af hensyn til beskýttede arter (markfirben og marsvin), at Moleforeningen fik forbud mod at arbejde i perioden 1. april til 30 september.
2.9. Deltagelse i debat i medier
Ud over det i 2.2. nævnte fælles indlæg i Ugeposten, og ud over det i 2.7. nævnte interview med Peter Baumann efter Borgermødet om MIL, har Tim Jensen været interviewet til Netavisen Gribskov, dels om MILs eksplicitte udtræden ad dialogfora, dels om økonomi og manglende indsigt i MIL . I juli blev han interviewet til DRDK om MIL og udvikling i Tisvildeleje a apropos protester i Skagen mod turisme og ødelæggelse af Skagens traditionelle værdier og attraktioner. Interesserede kan se foreningens hjemmeside for gengivelse af eller henvisning til disse interviews.
3. Hjemmesiden
Foreningens hjemmeside er, med uvurderlig hjælp fra Gustav Borch, blevet opdateret og optimeret. Siden viderebringer de vigtigste indlæg i den offentlige debat om Tisvilde, Tisvildeleje og MIL.
4. Datasikkerhed, personoplysninger og privatlivspolitik for Tisvildelejeforeningen
Peter Baumann har undersøgt hvad dette implicerer for en forening som vores, og resultatet, en beskrivelse af foreningens privatlivspolitik, vil snarest muligt være at finde på foreningens hjemmeside. (updatering – den kan læses her)
Afsluttende
Som sagt indledningsvist: debatten, og kritikken, ikke kun negativ men også konstruktiv, om Tisvildelejes egenart og trusler mod samme, herunder risikoen for en forkert udvikling i Tisvildeleje på grund af MiL, har taget fart. Vi roser os af, at Tisvildelejeforeningen var den første forening, der rejste denne debat. Vores kritiske holdning til MiL, men også vores vilje til at gå i dialog med alle, har medvirket til at drive debatten frem til, hvor den er i dag. Fra mange sider er Tisvildelejeforeningen blevet betragtet som den mest radikale spiller. Derfor har vi også i flere omgange på forskellig vis måttet konstatere, at vi har skullet arbejde hårdt for at blive inviteret til de mange møder, der langsomt men sikkert er kommet i stand med og uden kommunal deltagelse om især MIL. Men vi, og man har ikke kunne komme uden om os, bl.a. fordi vi får støtte fra flere og flere. Vi begyndte som 25 og er i dag ca. 300 medlemmer. Det er korrekt, at det er gratis at være medlem hos os, men vi er sikre på, at folk ikke bare melder sig ind af den grund. De støtter i stigende grad vores kritik og deler vores bekymring om udviklingen i Tisvildeleje, herunder de negative konsekvenser af MILs fortsatte vækst. Vi kan i dag konstatere, at vi ikke længere står alene. Grundejerforeningen for Tisvilde og Omegn er i stigende omfang kritisk over for MiL. Og vi kan glæde os over etableringen af en dialog-gruppe med både fastboende og landliggere.
Desværre må vi konstatere, at vi står over for et langt træk. Det gælder både i forhold til MIL og til udviklingen i Tisvildeleje, der år for år er præget af en stadigt stigende kommercialisering, tivolisering og banalisering, hvad angår mængden af gæster, events og forlystelsesetablissementer, eksempelvis Månedanserens Have. Tisvildeleje, med en P-plads der reelt er lukket for andet en MIL i de bedste sommeruger i juli, med omtalte stigende antal gæster fra nær og fjern, med et stigende antal pop-up boder og andre forlystelsesetablissementer, der trækker penge ud af lokalsamfundet, og som ikke er knyttet til lokale forretningsdrivende (som alle også udvider deres sortiment af tilbud), ligner mere og mere Dyrehavsbakken. Vi tror, at mange andre end Tisvildelejeforeningens bestyrelse og medlemmer oprindeligt er blevet trukket til Tisvildeleje, netop fordi det ikke lignende en dyrehavsbakke. Det var andet, der tiltrak os, – og vi kan desværre se, at mange nu forlader Tisvildeleje. Ikke blot i de uger MIL pågår, men for altid.
Tim Jensen, juli 2019.
Stig Balk-Møller
Tusind tak for et fantastisk stykke arbejde. Det er dejlig at der er ildsjæle.
Det lyder godt nok betænkelig, at der uddeles gratis billetter til MIL til kommunalt ansatte. Det er en kritisabel måde at – om end ikke købe – så påvirke kommunalpolitikere til en positiv indstilling til MIL. Og det ser ud til at der desuden er en form for lukkethed om det i Kommunen. Ikke godt !
Inge Asmussen
Tak for jeres gode arbejde.
Det er ganske betænkeligt at stranden bliver “låst af” og alene forbeholdes gæster til en koncert. De fleste Tisvildeboere kender sikkert en løsning på nemt at komme ned til stranden udenom parkeringspladesen. Det gør til gengæld de mange børnefamilier i nabobyerne ikke. Det kan man ikke være bekendt. Flyt festivalen til en mark eller flyt tidspunktet.